Jeppes tankeunivers

Strøtanker - store og små, dybe og forbifarende, tidligt og sent. Alt hvad der nu kan tænkes at passere gennem mine synapser.

søndag, oktober 26, 2008

Dakota Oglala-rattlesnake-Trøjborg-fusionschili

Jeg har henover weekenden lavet et chilieksperiment.   Anne kan ikke tåle okse- eller svinekød og jeg kan ikke rigtigt få mig selv til at servere vegetarchili så der måtte udtænkes et alternativ.

Min tanke var at bruge kyllingekød og efter at have konsulteret min Chili John-kogebog fandt jeg en opskrift, hvor man istedet for klapperslange kan bruge kylling (Rattlesnake chili).  En anden ret er chili som Sitting Bull har spist den (Dakota Oglala chili) som er en ren vegetarchili. Oglala var siouxindianernes navn for sig selv,  hvis du undrer dig over det løjerlige navn.

Da ingredienserne stort set var de samme - så måtte jeg jo kombinere dem så der både kunne komme kød og bønner i.   Efter noget kogeri og jongleren med kylling og bønner mellem de to gryder i kog er jeg endt med at have små ti liter fusionschili med mit eget touch i form af hjemmelavet chilipasta og øl.  Et strejf af det elskede og banale Trøjborgkøkken (peber, chili og øl i alt og gerne samtidigt).

Nu mangler jeg bare at yndlingspigerne og jeg kan finde en aften, hvor vi alle tre er ledige i kalenderen.  indtil da passer fryseemperiet på de ni liter.

Første vigtige kvalitetscheck sker formentligt mandag når jeg forhåbentligt er så langt med opgaven at jeg kan tillade mig at spise chili og gå til blues på Fatter Eskil.

Det minder mig om at jeg hellere må skrive et par sider mere i aften så jeg kan holde chili-blues-aften næste mandag.

Etiketter:

tirsdag, november 28, 2006

Opskrift på Tirami su

Onlineopskrift

Det er altid meget rart at have de bedste opskrifter til at ligge online - så her kommer min opskrift på Tirami su, som er en symbiose mellem familieopskriften på den unge kvindelige underviser på italiensk madlavning fra år tilbage og opskriften fra en legendarisk italiensk kom. Hele ideen er at istedet for den tidskrævende opbagte creme - så laves cremen ved udelukkende ved at blande æg, sukker og mascapone, hvilket gør det hele en hel del nemmere. Og nemt er godt.

Det smager stadigvæk forrygende og ser fantastisk indbydende ud.
________________________________________
Tirami su (kvik mig op)
Til 4 personer

Ingredienser

1 æggeblomme
1 spsk sukker
1 tsk vanilliesukker
250 gram mascarpone
1 ¾ dl stærk sort kaffe
1 spsk kaffelikør (jeg bruger i stedet marsala som er italiensk hedvin)
10-12 Savoiardi a.k.a lady fingers småkager (mindst)
1-2 spsk kakaopulver

Tilberedning

  1. Kom æg, sukker og vanilliesukker i en skål og rør det varsomt til en cremet masse. Vend mascarponen i og rør blandingen jævn og glat.
  2. Kom kaffen i en skål sammen med kaffelikøren (marsalaen)
  3. Dyp småkagerne i et sekund eller to i kaffeblandingen (med sukkersiden opad), bare så de kan nå at suge nok til sig til at forblive faste og ikke falde fra hinanden.
  4. Læg småkager og mascarponecreme lagvis i fire portionsskåle (eller i én stor). Slut af med et mascarponelag, drys med kakao og sæt desserten i køleskabet indtil den er blevet fast.
  5. Server!

Jeg foretrækker at lave én portion i en større skål og bruge mere kaffe, mere likør/marsala og flere småkager så jeg kan lave flere lag. Med mere væske i småkagerne behøver man ikke helt samme forhold mellem creme og småkager. Pas dog på at småkagerne ikke får for meget væske og at blandingsforholdet mellem kaffe og likør er passende. For så kan retten blive for sprittet.

Etiketter:

søndag, november 26, 2006

Hvordan italienerne koger pasta

Jeg har lige set "Hjemmeservice" på DR2.
Her så jeg et tip til, hvordan italienerne koger pasta.

Til 100 gram pasta går 1 liter vand og 10 gram salt. Nu er 10 gram salt meget, men der skal generelt bruges mere salt end man regner med og pastaen skal koge kortere tid end man tror.

Da jeg gik til italiensk madlavning gik vores underviser, som var italiener og meget latinsk, rundt med en teske og smagte på vores pastavand. For det meste hældte hun meget ekstra salt i og hvis man stod i nærheden og lignede den formastelige undersalter - ja så fik man et rap over nalderne med skeen!
Så vigtigt er pastakogning for en rigtig italiener. Så skal man lege italienofil kræver det et stort saltforbrug.

Hurtig hovedregning viser iøvrigt at jeg noget oftere skal bruge min ti-litersgryde.

Etiketter:

torsdag, august 17, 2006

Texas Chain gang chili

Okay indlæggene kommer i tilfældig orden - man er vel gammel rebel.

I søndags var det min fødselsdag og den startede allerede ved midnat på Skanderborgfestivalen med diverse lykkeønskninger, svensk dansetekno, firserhits, kindkys og glimmerstænger bag brillerne. Næste morgen havde Lul arrangeret fødselsdagsmorgenmad og hun og Pia havde en gave til mig.

Det var Chili Johns kogebog "Jorden rundt på 80 kalorier eller derover" som jeg har ønsket mig i 10 år! Fantastisk!



Opskriften som jeg specielt husker bogen for er "Texas chain gang chili" som er den opskrift jeg brugte som basis for min egen chili con carne, hvor jeg dog groft forbryder mig mod chili-loven og hælder massevis af bønner i min chili.

Nu glæder jeg mig til at få tid til at lave den hardcoreversion som står i bogen. Det giver også kærkommen lejlighed til at eksperimentere med de mange forskellige tørrede chilier jeg købte for nogle uger siden....og chipotle på dåse....og jalapenos.

Blir chilien stærk? JA GU FANDEN BLIR DEN DA STÆRK!

Og NEJ du får ikke ris til! Man spiser kun brød til chili.

Update fredag
Så har jeg netop fabrikkeret hjemmelavet chilipasta; tre deciliter flydende aromatisk smerte. Og jeg har ikke dyppet en finger i og smagt på det. Hvis det smager lige så forrygende som det dufter er det himmelsk kræs.

Etiketter: